Årets Lipizzaner 2023

Årets Lipizzaner 2023

Maestoso Noblessa

född 2006

e: 22 Maestoso Romida-8 (P. 1998)

u: 176 Anisett (Swe. 2000) ue: 12 (2436) Bana Siglavy-9

Uppfödare: Stuteri Nådhammar, Mölnbo

Ägare: Kalle van Der Meulen


Noblessa blev diplomsto som fyra- åring med 40p. Hon har sedan dess verkat i avelsboxen och lämnat sju föl varav tre är visade med 41 p eller mer. Vi hoppas att några fler av hennes avkommor visas då hon är på god väg att kunna uppfylla kriterierna för att kunna bli ELIT-premierad.

Som 17-åring lämnade hon avelsboxen för att bli ridhäst och under 2023 så har hon deltagit i Basta BasjkirRally med en 10:e placering av 61 startande med sin ägare.

Rallyt består av en två mil lång bana med 20 olika stationer med klurigheter som man ska ta sig igenom, till exempel rida genom saloondörrar, runda en badring ute i vattnet, ta sig över broar, skritta över uppstaplade traktordäck och mycket mer.

Det var också under 2023 som Noblessa fick rycka in på sommaren och bli en av sönernas ridhäst på Riddar-ridlägret på Gotland. På Halloween så anordnades en spökstig i Stallarholmen där Noblessa och Siglavy Capriola Zara var zombiehästar upplysta av eld ute i den mörka natten.

Med tanke på under hur kort tid Noblessa har hunnit vara ridhäst så är vi imponerade över hur mycket hon hunnit göra, och vi har ingen tvekan på att det kommer hinna bli många fler upptåg och roliga upplevelser. Det är fantastiskt fint att se mångsidigheten hos detta vackra sto som både producerat sju fina föl, för att sen bli ridhäst med allt vad det innebär, dessutom göra det bra och med spetsade ögon.

Noblessa är ett utmärkt exempel på både bra avelsmaterial och ridbarhet samt representerar rasen på alla sätt.