Import/köp av lipizzaner

Registrera din importerade häst i Sverige
Alla hästar i EU ska ha hästpass. Detta gäller alla hästar oavsett ålder eller ras. Ett hästpass gäller hela hästens liv. Kravet på pass gäller även importerade hästar. Har hästen ett pass utfärdat i EU ska du inte ansöka om ett nytt pass. Om du däremot importerar en häst från ett land utanför EU måste du kontakta en avelsorganisation inom 30 dagar för att ansöka om ett pass eller för att registrera din häst. Om hästen saknar pass kan du bli åtalad.

Hur du går tillväga för att registrera din importerade häst:
Hästens originalpapper ska lämnas in till ASHR/SLF efter införsel, det vill säga det hästpass som hästen har med sig från exportlandet. Passet stämplas och skickas sen tillbaka till dig.

Vilken del i grundstamboken hamnar hästen i?
Häst som importerats till Sverige, kan registreras i SLF:s grundstambok endast om hästen uppfyller de krav som ställs i Avelsföreningen för specialhästars (ASHR:s) plan och riktlinjer och stamboksreglemente för lipizzanerhäst.
För häst som är införd i grundstambok i annat land och redan har ett pass när den kommer till Sverige, så skrivs det svenska registreringsnumret in i det utländska passet, när hästen registreras i SLF:s grundstambok respektive bilaga.

Avelsvärdering av importerad häst
Avelsvärdering sker på samma sätt som med andra svenska lipizzanerhästar enligt ASHR:s avelsvärderingsreglemente för hingstar respektive ston och unghästar.

Kontrollera härstamningen hos rasföreningen
Problemet kan vara att veta om härstamningen är godkänd hos rasföreningen, utan att lämna in passet eller ännu bättre, kolla med rasföreningen innan man importerar en häst. Har man tänkt avla på sin häst kan det sluta i stor besvikelse om man inte gjort det, då alla stamböcker för lipizzaner i EU ännu inte är godkända. Hästen kan ha ett godkänt pass där det står att hästen är en lipizzaner men det är ingen garanti i sig för att härstamningen är korrekt enligt de regler som är uppsatta för en lipizzaner i moderstamboken.
Med vänlig hälsning, Lis Landeman, SLF:s registrator i ASHR



Allmän information om seminimport


Information om import av semin från häst till Sverige
Det är tillåtet att importera semin, ägg och embryon från hästar från länder inom EU och från länder utanför EU som är godkända för import. Import av semin från annat land styrs av svensk lag och av Svenska Jordbruksverkets föreskrifter. Du bör kontakta Jordbruksverkets enhet för häst när det gäller import från länder utanför EU för att kontrollera vilka länder som är godkända och om det finns några avvikelser från bestämmelserna.

Endast från godkända hingststationer
Sperman måste komma från hingststationer som är godkända av EU.

Du måste vara registrerad som importör
För att få ta in sperma från häst måste du vara registrerad som importör hos Jordbruksverket. Ansökan lämnas senast 30 dagar före det första införseltillfället. Innan du skickar in din ansökan måste du betala en ansökningsavgift på 500 kronor till Jordbruksverkets bankgirokonto 5693-2486, notera 465-hingstsperma på inbetalningen. En bekräftelse på att du betalat ska du skicka med din ansökan.

Du måste föranmäla införseln
När du tar in sperma från EU-länder och från Norge ska du anmäla införseln till Jordbruksverket senast en arbetsdag i förväg. Du kan skicka e-post till enheten för häst, fjäderfä och vilt. Införsel från länder utanför EU, förutom Norge, får bara göras via godkänd gränskontrollstation. Du ska senast en arbetsdag i förväg anmäla införseln till gränskontrollveterinären på gränskontrollstationen.

Hälsointyg och härstamningsbevis
Det ska finnas ett officiellt hälsointyg som i original följer med försändelsen vid införseln. Hälsointyget ska vara utfärdat av en officiell veterinär i utförsellandet, inom 24 timmar före lastning. Även ett härstamningsbevis för donatorshingsten måste följa med sperman vid införseln till Sverige.